Verhuizing datacenter en ambtenaren Gemeente Tilburg
Als de Gemeente Tilburg medewerkers van een Stadskantoor verhuist, mogen burgers daar niets van merken. “Ze moeten gewoon online een paspoort of rijbewijs kunnen aanvragen.” Op een vrijdag in december 2020 verlieten 500 medewerkers Stadskantoor 2 aan het Koningsplein om de maandag daarop aan de slag te gaan vanuit Stadskantoor 6 aan de Spoorlaan. Breedband Tilburg zorgde voor een soepele verhuizing van de glasvezelverbindingen waarop de gemeente haar IT-diensten heeft draaien.
Perry van Amelsvoort werkt bij het Team ‘Technisch IT Beheer’. Hij vertelt: “Onderdeel van de verhuizing was het verplaatsen van één van onze datacenters. Net zoals de ambtenaren ging dat van het Koningsplein naar Stadskantoor 6.” Het andere datacenter van de gemeente staat op Tilburg University.
Graafwerkzaamheden en dubbele verbindingen
Op de datacenters van de Gemeente Tilburg zijn niet alleen de Stadskantoren aangesloten, ook de gemeentelijke sportcomplexen en bijvoorbeeld politiebureau (cameratoezicht) maken er gebruik van. De grote locaties zijn redundant uitgevoerd zodat de dienstverlening nooit onderbroken wordt, ook niet als er ergens kabels beschadigd worden bij graafwerkzaamheden. “Er lopen twee verbindingen van deze locaties naar een datacenter en ook de datacenters zelf zijn redundant uitgevoerd”, legt Perry’s collega Sainoel Maksoedan uit. “Als het ene datacenter uitvalt, draait alles op het andere datacenter door.” Gebruikers merken dus niets als er bijvoorbeeld door graafwerkzaamheden een kabel beschadigd wordt. De kleine locaties die niet redundant zijn aangesloten zijn door SPIE, onderaannemer van Breedband Tilburg, op dinsdagochtend om 7 uur aangesloten. Sainoel: “De beheerders van sportzalen konden dus ook gewoon aan het werk.”
Verrast door de flexibiliteit
De Gemeente Tilburg maakt al jaren gebruik van het glasvezelnetwerk van Breedband Tilburg. “Wij nemen managed dark fiber af”, legt Sainoel uit, “de diensten en het beheer organiseren we zelf. Bij veel andere aanbieders van glasvezel moet je ook diensten afnemen.” Stan Braak, namens de gemeente projectleider van deze verhuizing, merkt op: “Ik was verrast door de flexibiliteit van Breedband Tilburg en zijn onderaannemers. We hebben de verhuizing tweemaal vier weken voor de geplande datum uitgesteld, terwijl de uitvoerende partijen acht weken vooruitplannen. Daar deden ze niet moeilijk over.” Ook het feit dat de helpdesk op maandag geen enkele storingsmelding ontving, noemt hij een heuglijk feit. “Dus zowel burgers als ambtenaren hebben geen hinder ondervonden van de verhuizing.”
Onder het spoor door
Het verhuisproject zelf was in een paar dagen gepiept. Stan: “De voorbereiding heeft maanden gekost. Ik heb hierin nauw samengewerkt met Breedband Tilburg en de gespecialiseerde aannemer en installateur SPIE. Wat ons project complex maakte, was het trekken van glasvezelkabels onder het spoor door. Daar is een vergunning voor nodig van ProRail. Die hebben Breedband Tilburg en SPIE voor ons geregeld.” Ook de wens van de gemeente om bepaalde locaties op een specifieke dag en tijdstip aan te sluiten vergde veel voorwerk. Perry vult aan: “En leveranciers van bijvoorbeeld storage en servers stelden als eis dat eerst de nieuwe verbinding naar het datacenter in Stadskantoor 6 er moest liggen.”
Sloop
Over de vraag of er zaken misgegaan zijn, moeten ze lang nadenken. Sainoel: “Stadskantoor 2 en Stadskantoor 6 waren beide klantlocaties. De verbinding tussen 2 en 6 die er al lag, kwam te vervallen omdat Stadskantoor 2 gesloopt gaat worden. Daar bestond wat onduidelijkheid over en daardoor is de verbinding toch omgezet.” Gevolgen had dit niet. “We hebben er geen rekening voor gekregen”, lacht Sainoel.
We hebben zelfs een eigen verhuisbedrijf
Bij een volgende verhuizing zal Breedband Tilburg weer ingeschakeld worden. Perry: “Binnen de gemeente vinden regelmatig verhuizingen plaats, we hebben zelfs een eigen verhuisbedrijf. Bij elke verhuizing nemen we contact op met Breedband Tilburg voor advies en de mogelijkheden voor het aansluiten op glasvezel. Ze adviseren ons dan of de beoogde locatie efficiënt aangesloten kan worden op het bestaande glasvezelnetwerk of niet. En ze laten het ons weten als een bepaalde buurt later toch aangesloten wordt en een pand voor ons wel aantrekkelijk wordt. Breedband Tilburg denkt dus goed met ons mee.”